Robs Group

About This Project

Inwestorom zależało na stworzeniu niepowtarzalnego wnętrza. Wizja artystycznego mieszkania z dużą ilością głębokich barw i oryginalnych faktur wyszła wprost z upodobań klientów. Posiadali w swoim dotychczasowym mieszkaniu pokaźny zbiór obrazów zaprzyjaźnionych artystek m.in. Magdaleny Peli i Beaty Polak-Peli które miały zostać uwzględnione we wnętrzu już na etapie projektu. Kolory które pojawiają się w mieszkaniu naturalnie łączą się z barwami obecnymi w obrazach artystek. Zamiłowanie do naturalnych materiałów i stylu vintage, stworzyły niezwykle oryginalną przestrzeń. Na etapie zmian deweloperskich udało się pozostawić w salonie kawałek surowego żelbetu na suficie. Wysokość mieszkania to aż 3m, faktura betonu wraz z podświetleniem dodatkowo podkreśli ten walor.

Styl tego mieszkania nawiązuje do klimatu lat 60′ ale jednocześnie przestrzeń miałaby być funkcjonalna, zgodnie ze współczesnymi standardami. W kuchni wyzwaniem było harmonijne ulokowanie wielu elementów o różnych kształtach m.in. winiarki, podświetlanego barku, dwuskrzydłowej lodówki. W strefie jadalni pod oknem miało się znaleźć wygodne siedzisko – z okna rozpościerać się będzie piękny panoramiczny widok. Z wysokiego piętra będzie można podziwiać Bursztynowy Stadion a w oddali widoczne będzie Gdańskie Stare Miasto. Wyspa kuchenna została obudowana drewnianą boazerią w formie półwałeczków, na blacie i ścianie zastosowano modne obecnie drobne lastiko. Detalem są miedziane wykończenia lamp i wieńczenie wyspy. Na uwagę zasługują też oryginalne fronty z rattanu w okrągłych ramiakach. Fronty te powtarzają się w większej skali w szafie garderobianej w korytarzu.

Rattan pojawią się również na krzesłach w jadalni. Są one zmiksowane z velurowymi Hałasami – krzesłami które stanowią klasyk polskiego dizajnu. Dodatkowo w salonie znajdą się dwa kultowe fotele liski w kolorowych tkaninach. Na ścianach za sofą i TV znajdziemy mocne malowane kompozycje – nawiązujące do murali w stylu Bauhausu.

Sypialnia miała być wygodna i klimatyczna. Dominuje głęboki granat widoczny na ścianie, kaflach i tapicerowanym zagłówku, sypialnie połączono z przeszklonym pokojem kąpielowym dzięki czemu pomieszczenia zyskały na przestrzenności. Mosiężne wykończenia lamp, uchwytów i baterii dodają wnętrzu charakteru.

W drugiej z łazienek również dominują mocne kolory i oryginalne faktury. Łazienka jest niewielka, kompaktowa stąd pojawiła się naturalna chęć obniżenia sufitu w celu uniknięcia wrażenia klaustrofobii. Ostatecznie postawiono na odważne podkreślenie wysokiego sufitu kolorem i światłem, tworząc z pozornego kłopotu dodatkowy atut.

W projekcie zastosowanie wiele wysokiej jakości materiałów, stylizowane na retro porcelanowe gniazda, drewniany parkiet w jodełkę francuską, mosiężne i miedziane detale. Wszystkie te elementy w połączeniu z odważną ale współgrającą wzajemnie kolorystyką tworzą nową jakość której oczekiwali inwestorzy.

Client

Osoba prywatna

Year

2019

Status

Projekt wykonawczy z nadzorem autorskim. Realizacja wiosna 2020

Category
Projekty komercyjne, Wnętrza