Year

2014

Status

Projekt znalazł się w gronie 20 finałowych prac konkursu na łazienkę "Koło" w Gdyni.

Colaboration

Katarzyna Jarzębowska

Category
Architektura, Konkursy, Wnętrza
About This Project

 

Kontekst i forma

Koncepcja budynku toalety to wynik wykorzystania walorów otoczenia – lasu i wody, które są głównym atutem miejsca. Prosta forma budynku oddaje pierwszeństwo atrakcyjnym, nadmorskim widokom. Efekt wtapiania się bryły w otoczenie potęguje fasada pokryta lustrami ze szlifowanej stali nierdzewnej. Odbicia nieba, wody oraz lasu mieszają się z wertykalną drewnianą elewacją tworząc abstrakcyjną grę obrazów. Załamanie, które tworzy linia stopni schodów tarasowych harmonijnie komponuje się ze spadkiem terenu Kępy Redłowskiej.

 

Plan i funkcja

Budynek składa się z trzech części przykrytych wspólnym dachem. Betonowe dojścia połączone ze ścieżką rowerową ułatwiają dojazd rolkarzom i rowerzystom. Obok głównej funkcji obiekt posiada wewnętrzny ogródek ze stojakami na rowery oraz taras widokowy, do którego prowadzą schody z pni drzew.